Köklü Dil Türkçe

Köklü Dil Türkçe

# Köklü Dil Türkçe

Bugün yeryüzünde kaç dilin konuşulmakta olduğunu biliyor musunuz?

2023 yılı verilerine göre dünyada 7.168 dil konuşulmaktadır. Ancak bunların çoğu genç dillerdir. Son birkaç yüzyılda oluşmuş, ortaya çıkmış genç dillerdir bunlar...

Yeryüzünde bugün kullanılmakta olan dillerin yanı sıra artık konuşucusu kalmayan, unutulup yok olan ölü diller de vardır. İnsanlık tarihi boyunca kaç dilin konuşulduğunu, kullanıldığını belirlemek, bir sayı vermek bugünkü bilgilerimize göre imkânsızdır. Bunu belki de hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz... Ancak şunu açıklıkla söyleyebiliriz bugün yaşayan dillerden sayıca kat kat fazlası insanlık tarihi boyunca yeryüzünde ortaya çıkmış, az veya çok kişi tarafından konuşulmuş, dar veya geniş bir alanda yayılmış, sonra da çeşitli nedenlerle konuşucusu kalmadığı için yok olup gitmiştir.

Yeryüzündeki ilk dilin hangi dil olduğunu da bilemiyoruz. Bu sorunun yanıtını belki de hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz…

Geçmişte bu sorunun yanıtını arayan, bunun için denemeler yapanlar çıkmıştır. Herodot, Mısırlıların kendilerini dünyanın ilk insanı saydıklarını, bunu kanıtlamak için Kralları Psammetikos’un bir deney yaptığını ünlü tarihinde anlatır. Psammetikos, bir çobana yeni doğmuş rastgele iki çocuk vermiş, bunları bir ağıla kapatıp beslemesini, yanlarında hiç kimsenin konuşmamasını istemiştir. Çocukların ağzından çıkacak ilk kelimenin ait olduğu dil, dünyanın en eski dili kabul edilecektir. İki yıl sonra çocukların ağzından bekos sözü işitilir. Mısırlılar araştırırlar, bu sözün Phrygialıların dilinde ‘ekmek’ olduğunu öğrenirler. Böylece Phrygialıların kendilerinden daha eski olduğunu kabul ederler.

II. Friedrich ise bebeklerin ilahi bir dille dünyaya gelip gelmediklerini, hiç kimseyle hiçbir şey konuşmaksızın yetişecek çocukların, konuşma çağına geldiklerinde hangi dili konuşacaklarını öğrenmek istemişti. Yeni doğmuş bebekleri dadılara vermiş, onları beslemelerini ancak bebeklerle asla konuşmamaları emrini vermişti. Ancak bu deney de sonuç vermeyecek, konuşma çağına gelen bebekler birer birer ölecekti…

En ilgi çekici deneyi Ekber Şah yapmıştı. Yeni doğmuş bebekleri sağır dadılara teslim etmişti. Başka kimselerle görüştürülmeyen bebekler bir süre sonra sağırların doğal iletişim aracı olan işaret diliyle konuşmaya başlamışlardı.

Bugün yeryüzündeki ilk dilin hangisi olduğunu bilemiyoruz. Ama günümüzdeki dillerden çok azı, insanlık tarihinin bilinen dönemlerinden bu yana varlığını korumaktadır. Bu dillerden biri de Türkçedir…

Türkçenin kökleri tarihin derinliklerine kadar uzanmaktadır. Konuşma dili olarak en az 5500 yıllık, yazı dili olarak da en az 1300 yıllık tarihi bulunmaktadır. Böyle bir tarihlendirmenin en önemli kanıtı Sümer tabletlerinde yer almaktadır.

Yazıyı bulan Sümerlerin dilinde Türkçe kökenli kelimeler belirlenmiştir. Sümerlerle Türkler arasında tarihî bir ilgi bulunduğu, MÖ 3500’lerde Türklerin Sümerlere yakın bölgelerde yaşadığı ve çivi yazılı Sümer tabletlerindeki 168 kelimenin en eski Türk dilinden Sümerceye geçtiği ortaya konulmuştur. Sesçe, yapıca ve anlamca benzerlikler gösteren Sümerce ve Eski Türkçe bu kelimelerin ses denklikleri kuralıyla birbiriyle ilgili olduğu görülmektedir:
S dingir ‘tanrı’ – ET teŋri ‘tanrı’ S gişig ‘kapı’ – ET eşik ‘eşik, kapı’ S taga ‘düşman, işkenceci’ – ET yagı ‘yağı, düşman’ S tu ‘yıkama, yüzme’ – ET yu- ‘yıkamak’ S zibin ‘böcek’ – ET çibin ‘cibin, sinek’ Bu türden kelimeler Sümerce ile Türkçenin akraba diller olduğunu kanıtlamaya yardımcı olacak kadar çok değildir. Ancak Sümerce ile Türkçe arasında böyle bir kelime alışverişi olduysa Türkçe Sümerce kadar eski bir dildir. O dönemden günümüze Türkçe yazılı belgeler ulaşmasa da çivi yazılı Sümer tabletlerindeki 168 kelime, Türkçenin en az 5500 yıldır var olduğunu göstermektedir.
Bugün yeryüzünde Sümerce diye bir dil yok ancak Sümerceye kelimeler vermiş bir dil olan Türkçe, bugün de varlığını sürdürüyor. Bir dilin bunca yıldır varlığını sürdürmesi, onun eski ve köklü olduğu kadar güçlü bir dil olduğunun da kanıtıdır. Aradan geçen binlerce yılda pek çok tehlikeyle, zor durumla karşılaşmış olmasına rağmen Türkçe bugünlere ulaşmıştır.

Türkçe, gücünü tarihinden alan köklü bir dildir…

Son güncelleme 29 Nisan 2023

Ana sayfaya dönmek için tıklayınız: (opens new window)

Okumaya Devam Et!